Imádjuk az országúti kerékpárt és a nagy háromheteseket. Nagy élmény ott lenni és látni ahogy a legnagyobbak küzdenek egymással, de azért nem árt átvenni néhány dolgot ha odamegyünk.

 
 
 

Vannak akik sosem fogják megérteni miért is izgalmas ez az egész, de sokan vannak akik egy több órás szakaszt is képesek végig nézni. Ez utóbbi nem is hülyeség, sok érdekességet találni az ilyen közvetítések alatt, ha pedig már valaki idáig eljutott, nincs messze attól, hogy előbb-utóbb a helyszínen nézzen meg egy szakaszt. Felmerülhet persze, hogy van e értelme annak, hogy odautazzunk, majd hipp-hopp eltekernek előttünk és akkor ennyi. Nem egy hosszadalmas dolog ez, főleg ha egy belvárosban vagyunk, de ez az amivel a szervezők is számolnak.

Ilyenkor ugyanis egy kisebb fesztiválhangulat van, próbálják szórakoztatni a rajongókat a városban, programokkal, ajándékokkal, ha pedig a városban vagy, akkor ott vannak a nagy kivetítők. Minél kisebb településre utazik egyébként egy ilyen verseny, annál több helyi lakossal lehet találkozni, ők is jól szórakoznak, ott is vannak programok, a karaván pedig itt is ugyanúgy elhalad és szórják a röpi cuccokat.

De ha már TV  közvetítés, akkor kiemelnék négy dolgot ami általában megragad a fejemben, persze csak a verseny történései mellett (elvégre azért nézzük). 

  1. A mindenféle tájak és a hozzájuk tartozó érdekességek. Ezekre amúgy a szervezők is próbálják minél jobban odairányítani a figyelmünket, ne feledjük, egy ilyen esemény nagyon jó turisztikai reklám tud lenni.

  1. Az élőképek, rajzok és különféle építmények, amivel köszöntik a mezőnyt. Elég látványosak.

  1. A jó értelemben vett őrültek akik furábbnál furább ruhákban jelennek meg és így persze, hogy képernyőre kerülnek (ezek az Eurosporton a Wattsban sokszor visszaköszönnek).

  1. Azok akik figyelmetlenek és így sajna akadályozzák a sportolókat.

Ezek közül a utolsó kettő amire nagyon oda kell figyelni. Egy dolog, ha valaki együtt halad mezőnnyel, láttunk már ilyet biciklivel, motorral vagy lóval és ez még poén is. Megint más ha mondjuk együtt szaladsz egy  versenyzővel  a hegyen és buzdítod őt miközben a lelkét is kihajtja, hiszen ez tényleg feltudja dobni az embert mentálisan, az viszont már nem vicces ha útban vagyunk.

Ezekkel főleg akkor van probléma, hogy ha rossz helyre állunk és akadályozzuk vagy fogdossuk őket, de még a füstölőkkel is baj lehet. Utóbbi nagyon látványos, pl. a MotoGP-ben is nagy hagyománya van, a Ducatisok miatt a pálya egyik része tiszta piros, a Rossi szurkolóktól meg besárgul egy egész szektor, de már ott is törekednek ennek a visszaszorítására, mert a látási viszonyokat lássuk be nem segíti, szóval csak óvatosan!

Lényeg a lényeg nem vicces ha valaki miattunk bukik el a bringával, arról nem beszélve hogy ezt megelőzendően nem egyszer lökik fel ilyenkor a drukkert. Esni, kelni, kapni egy pofont, ezek gondolom nem hiányoznak senkinek.

De ha már a hegynél tartunk: valamennyivel nagyobb élmény is mint a városban, mert lehet, hogy a hegyen nem lesz nagy kivetítő, de egyrészt ma már ezt megoldja az ember a telefonjával vagy tablettel, másrészt itt több időbe telik mire a mezőny végig megy azon a helyen, ahol mi megálltunk. Szépen szét tud szakadni ilyenkor a mezőny a szökések miatt, nagy kihívás ezt végig csinálni. Ha viszont ide megy valaki szurkolni akkor fel kell készülni mindenre.

Hegyekről beszélünk, szóval még ha nagyon meleg van akkor is érdemes vinni  vastagabb cuccot, az esőre is gondolni kell és az enni, innivalót sem jó elfelejteni. A városi befutóknál/szakaszoknál még lehet is venni ilyesmit, de minél kisebb helyre megy az ember, ez annál macerásabb lesz. Egyébként már csak ezért is hasznos nézni a közvetítéseket, tényleg sok mindent meglehet tudni az egyes helyszínekről.

Ha pedig a hegyet választjuk, akkor tényleg előre érdemes átnézni, hogy állunk meg, a nagyobb szerpentineken, kicsit elindul a klikkesedés, mert bizonyos kanyarokat az egyes nemzetekből érkezők előfordul, hogy kisajátítják maguknak és nem kell félteni őket sem, jó korán odamennek. Ami pedig az odaérkezést ítéli, nos minél szűkebb és meredekebb helyről beszélünk annál inkább lesz értelme a gyaloglásnak vagy mondjuk annak, hogy bringával közelítsük meg a helyszínt, amit ilyenkor érdemes minél korábban felkeresni, ráadásul mivel sokan vannak, ilyenkor valószínű, hogy az utolsó versenyző elhaladása után néhány órával fogunk lejutni.

Összegezve: érezd jól magad, de azért legyünk körültekintőek és persze tisztelettel a versenyzők iránt. Egyébként jó szurkolást!

 

Képforrás: WSB blog/Bedwalls.co