Nem egyszer mondták már, hogy igazából sosem növünk fel, van ami megmarad a gyermekkor után is. A matricázás pont ilyen, ugyanúgy csináljuk, csak a felület lesz nagyobb amire ragaszthatunk.

 
 
 

Az egész matrica ragasztás tulajdonképpen az önkifejezés egy módja. Tényleg gyerekkorban kezdjük, volt mikor jutalmaztak vele (mondjuk vérvétel után 4 évesen ez sem vígasztalt),  kaptuk, vettük, cserélgettük, volt belőle autós, motoros, sportos, pokémonos, volt aki a Beyblade pörgettyűre is ragasztott és ha jól emlékszem nekem is volt olyan kisautóm amihez adtak egy készletet és azzal lehetett kidíszíteni. Ez ráadásul generációkon átívelő, mert például ami a focis matricákat illeti, azok már a 70-es évek óta nagyon népszerűek. Lehet sosem fog kimenni a divatból, sőt igazából ez is olyan, hogy nem vész csak átalakul. Ma már az okostelefonokra szánt tokokra is ezer millió díszítés van és körülbelül ugyanide vehetjük amikor a notebookon, tableten, látunk hasonlókat  vagy ha ezeken az eszközökön cserélgetjük a háttérképet. Velünk együtt nőnek meg és mikor lesz egy autónk akkor azokra is szívesen felhelyezzük.

Mit, milyet és miért?

Nos, a helyzet az, hogy ez nem csak az autó dísze lesz, de haszna is lehet a dolognak. Üzeneteket is átadhatunk vele, lásd a Baby on board feliratot vagy a nagy T betűt. Ez mind jól jöhet, elvégre fontos, hogy vigyázzunk egymásra, de az ilyen matricák sokszor kerültek elő annak idején reklám célból. Van ugyanis ennek egy kisebb legendája. Létezik az úgynevezett Bumper Sticker, vagyis magyarra fordítva a lökhárító matrica. Na ez az ami az USA-ban állítólag az 1940-es években vált menővé, ekkortájt kezdték el felhelyezni a reklám matricákat, az 50-es évektől kezdve pedig már politikai célokra is jó volt.

Utóbbi esetében a választási kampányokban segített be előfordult, hogy a különféle cégek mellett mondjuk sportcsapatok logói jelentek meg a matricákon, de a kezdetekben főként turisztikai látványosságokat akartak vele népszerűsíteni, például Florida, Colorado stb. Az ötletet sokan kötik Forest P. Gill nevéhez, aki egy nyomda tulajdonosa volt és egyben fejlesztője ezeknek a matricáknak. Ismert márka logójával összeragasztott autót viszont ma már többnyire akkor látunk, ha az céges, esetleg az adott járművel dolgozunk annak az adott cégnek és erre pizza futárok jó példák, viszont ezek mind a munka miatt születtek.

Sok esetben viszont egy matrica jelezheti, hogy merre járt valaki, az ilyet pedig fenn szokták hagyni, mert ez is egy emlék. Más a fotókat gyűjti vagy a fesztiválos karszalagot hagyja ott a kezén (és tényleg  ezzel fog utána fürödni), az aki viszont teszem azt egy autós találkozóról jött szívesen hagyja meg.  Van, hogy ezzel fejezzük ki egy közösséghez való tartozásunkat, Szabolcsi Opelosok feliratból nem egyet láttam, de sok a humoros megjegyzés is, amiknek persze általában van valamilyen alapja, így pl. a Dízel te K...va! egy dalszövegből született meg.

Személyes kedvencem egyébként a túraautó pilóta Tom Coronel felirata a versenygépén, ez az „Eat my Dust!” vagyis edd a porom, amit úgy 3 éve szponzori érdekből  átfirkantott edd a sajtomra, ebből lett az „Eat my Cheese!”  felirat. De ha már itt tartunk, van persze amin jót lehet röhögni, viszont nem árt vigyázni mit írunk ki. Ha ezt nem csak egyszeri alkalmakra pattintjuk fel, hanem a mindennapi közlekedésben is ott marad, akkor bizonyos mondatok sértőek lehetnek másokra nézve és ez okozhat gondokat, úgyhogy ez is igényel egy kis figyelmet.

Hova?

A jogszabályban foglaltak és persze a saját magunk, illetve mások biztonságát szem előtt tartva ez sem mindegy.  Papíron az utastérnek olyannak kell lennie, hogy minden vezetési művelet közben  megfelelően biztosítsa a kilátást előre,oldalra, és a visszapillantóból is hátralássunk a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra.

Olyat tehát, ami zavar a kilátásban értelemszerűen tilos felhelyezni, ugyanez igaz arra, ami át van világítva, meg van világítva, esetleg magában világít, vagy fényvisszaverős. Kivéve persze ha van rá külön engedély.

Ami a ragasztásnál fontos, hogy jól tisztítsuk meg a területet, ahová a matrica fel fog kerülni, erre az ablakmosó folyadék is alkalmas. Ha buborékmentesen akarjuk felrakni, akkor lehetőleg valami élesebb tárggyal, mondjuk egy plasztik kártyával érdemes rásimítani és akkor egyenletes lesz.

 

A képekért köszönet Opelos barátunknak, Droppa Lászlónak! ;)