Találj ki valamit, kérj rá pénzt, aztán alkoss! Jó, nyilván nem ilyen egyszerű, de alapvetően ez látszik egy olyan projektnél amit a közösségi finanszírozás által hoznak össze, ráadásul van néhány ami elég figyelemre méltó.

 

A crowdfunding vagyis a közösségi finanszírozás lényege tömören annyi, hogy ha az embernek van valamilyen találmánya, de nincs elég pénze arra, hogy összehozza, akkor csinál belőle egy projektet, ehhez pedig egy bemutató anyagot, majd felrakja egy arra szakosodott oldalra, akik pedig ezt látják eldönthetik, hogy támogatják e a projektet vagy sem. Utóbbi személyek az adományozók, az ezzel foglalkozó netes oldalak pedig általában az összegyűjtött pénzből kérnek néhány százalékot.

 Persze nem örökre lesznek ott ezek a projektek, van egy időlimit, hogy meddig lehet összeszedni a szükséges pénzt. Itt tegyük hozzá, hogy ilyenkor a kampányok elindítói nyilván nem csak várják, hogy valaki lehetőséget lásson az ötletükben, hanem valamivel megpróbálják odavonzani a támogatókat. Itt beszélhetünk arról, hogy kap az adományozó pl. egy termékmintát vagy mondjuk kedvezményes áron juthat hozzá ahhoz, amit támogatott, tehát már gyakorlatilag előrendelte a terméket.

Az erre szakosodott oldalak közül kettőt érdemes kiemelni. Az egyik Kickstarter a másik pedig az Indiegogo. Előbbi népszerűbb és talán annyival tisztább a dolog, hogy ha adományozunk, akkor amennyiben nem jött össze a megadott keretösszeg a megadott időn belül, visszakapjuk a pénzünket. Itt viszont Magyarországról még mindig nem igazán lehet projektet indítani, ellentétben az Indiegogoval, ahol akkor is megtarthatjuk az összegyűlt pénzt ha kevesebbet kaptunk mint azt szerettük volna.

Ninebot Electric Gokart:

 A Segway-el való haladás egy jó móka és ami azt illeti városban még hasznos is lehet. Elég sokat látni ezekből manapság. A Ninebot elektromos járművének a lényege, hogy ők itt ezt kombinálták egy gokart tulajdonságaival.

Ha ez ember lát egy trike-ot, akkor minimum a Youtube  videók miatt rögtön driftelni támad kedve, erre meg tessék, csináltak egy olyan járgányt, ami bár négy kerekű, kicsit hasonlít ezekre, plusz még van rajta egy mechanikus kézifékkar is. A lényeg: ha elsőre nem bújt volna beléd a kis ördög, akkor ők tesznek róla!

Két elektromos motor működik benne, ezek együtt 800 wattos teljesítményre képesek, ami elvben 24 km/h-s végsebességet tud, ha pedig megunnánk a négykerekű életmódot, akkor szétszedhetjük és használhatjuk sima segwaynek is.

Az indiegogo egyik legsikeresebb projektje mostanában, a top 5-ös válogatásukban is szerepel a címlapon. Az utóbbi hetekben elég sok helyen írtak róla, még a Top Gear internetes oldala is foglalkozott a járművel.

A cél 20 000 dollár volt, de eddig kicsit több mint 1 millió gyűlt össze, és mikor ez a bejegyzés megjelenik a blogon, még mindig van pár nap a kampányból. Olcsónak persze nem mondható, a „super early bird” ára 1149 dollár, vagyis több mint 300 000 forint.  Ez így nem kevés, ugyanakkor egyes elektromos gördeszkák is kerülnek ennyibe, arról nem beszélve, hogy ha valaki egy komolyabb kerékpárt akar venni, akkor azok ennél jóval drágábbak is lesznek.

Tropicfeel:

Egy olyan cipő, amely az alkotók szerint 4 az 1-ben, mert vízálló (gyorsan is szárad), túrázni is lehet benne, divatos és van annyira kényelmes mint egy sportcipő. Azt mondjuk a leírásban, később teszik hozzá (pedig ez is fontos), hogy szagmentes, szóval nem fogja a szomszéd is érezni, hogy levetted a cipődet.  

A lényeg, hogy ezzel amennyire lehet megszűntessék a kompromisszumokat a cipő vásárlás kapcsán és ami azt illeti lehet nem olyan rossz ötlet, hiszen vagyunk páran akik panaszkodnak a cipők állóképessége miatt, plusz ha hozza azt a szintet amit ígér, akkor ez kaphatja az ívet rendesen, úgy sem lesz nagy baja.

A projektet a Tropic team hozta össze Barcelonából és onnan kerestek vele egy vagon pénzt. Mind a Kickstarter, mind pedig az Indiegogo oldalára felkerült, a kettőn pedig több mint 5 millió dollárt sikerült összeszedniük.

Legolcsóbban olyan 18 ezer forintért lehet megkapni.

Nanobag 2.0 és Nanopack:

Nézzük a táskák körüli helyzetet: ha vásárolni megy az ember, akkor már jobb ha visz magával szatyrot, mert annyival is kevesebb pénzt költünk, plusz óvjuk vele a környezetet, mert újrahasznosítunk.

Ha pedig csak úgy elmegyünk valahova és esetleg nincs olyan szerencsénk, hogy mondjuk autóval járjunk amibe bele lehet dobálni a cuccainkat, akkor jön az, hogy vagy kitömjük a zsebünket és úgy nézünk ki, mint aki kirabolt egy édességboltot vagy viszünk táskát. Ezzel kapcsolatban egyre többet látni, hogy vagy a válltáskát vagy pedig a dobjunk be mindent egy hátizsákba módszert preferálják sokan.

Ha viszont nem akarsz nagyon táskát cipelni, de tudod, hogy esetleg kelleni fog, mert csak két kezed van, meg zsebeid is hamar megtelnek, akkor kellhet egy Nanobag 2.0 vagy egy nanopack. A projekt a Kickstarteren fut még jelenleg is, és már kicsit több mint 44 ezer dollárnál járnak.

A hivatalos leírás szerint az eldobott műanyag zacskók inspirálták őket arra, hogy létrehozzák ezeket a termékeket. A Nanobag tehát egy ultrakönnyű, de igen erős szatyor, ami bárhol elfér és 25 kilót elbír. A Nanopack pedig ugyanabból az anyagból van, de ez már egy hátizsák, ami 14 literes és ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Nanobag.

Mivel a projekt még mindig fut, így idő lesz mire hozzájuthatunk ezekhez, a kampányban leírtak szerint, úgy 2019 márciusáig kell várni a táskákra.

Képforrás: Segway Ninebot/Tropicfeel