Sok olyan hosszúra nyúlt utazás van, amikor nem igen tudunk mit kezdeni magunkkal. Pont az ilyen alkalmak jók arra, hogy kicsit bővítsük a tudásunkat és olvassunk egy jót. Nézzünk pár dolgot ehhez. 

 
 
 

Elég sokat lehet hallani, hogy a fiatalok ma már nem szeretnek olvasni, vagy, hogy az időhiány és a felgyorsult világ miatt egyre kevésbé van hozzá kedve az embereknek. Pedig az olvasás egy nagyon jó dolog: fejleszti a szókincset, a memóriánkat is javítja, új dolgokat ismerhetünk meg általa, de állítólag még stressz csökkentésében is segít. Hála az égnek vannak még olyanok akik szeretik ezt a tevékenységet, sőt személy szerint vonaton még mai napig sok embert látok olvasni. A szokások változtak meg inkább, mert sokan például az okos eszközöket használják erre.

Szédülés és egyéb gondok:

Bár segít elterelni a figyelmünket és elütni az időt, ha menetközben olvasunk, legyen szó vonatról, buszról vagy autóról (de főleg az utolsó kettőről), elég hamar elkezdhetünk szédülni, ez pedig magával vonzza, hogy hányingerünk lehet. Persze sokan vannak akiket nem igazán érinti ez a probléma, de szintén sokan vannak akiket viszont igen.

Az ilyet hívják úgy, hogy utazási betegség, ami elég gyakori és elég egyszerű magyarázata van: a jármű amiben utazunk mozgásban van, a belsőfül pedig ezt érzékeli, viszont a szemünk által erről nincs visszajelzés, tekintve, hogy egy papírlapot, vagy mondjuk egy telefont bámulunk. Az agyunk ettől elég hamar összezavarodik. Miután azt hiszi, hogy hallucinálunk, azt meg valószínűleg egy méreganyag okozhatja, így beindul a hányinger. Van akinél ez persze akkor is előjön, ha semmit sem olvasott el egy több órás autóút során, de van megoldás az ilyesfajta gondokra.

Az egyik ilyen lehetőség, ha mondjuk gyógyszertárban vagy akár drogériában beszerzünk olyan készítményt, amely segít megszűntetni, vagy csillapítani az előbb említett tüneteket, de állítólag a gyömbér is hatásos tud lenni.  

A másik dolog, habár ez pont a drágább megoldás, ha 99 euróért megvesszük azt a fura kinézetű szemüveget, amit a Citröen fejlesztett ki.  Az autómárkánál valószínűleg szeretik a szójátékokat, mert a nagyon találó Seetröen nevet adták neki. Itt a szem körüli karikákban folyadék van, ami mivel mozog, helyre tudja állítani a látóhorizontot, így elvileg az agyunk sem zavarodik meg.  Ha minden igaz, ezzel simán lehet olvasni anélkül, hogy bármi gond támadna. A weboldaluk szerint ez egy szabadalmaztatott és bevizsgált gyógyászati segédeszköz.

Könyvajánló:

Ha már olvasás és könyvek, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mit olvassunk. Nos az személyes, hogy ki mit szeret, viszont van itt pár olyan útikönyv, aminek érdemes utána nézni. Ha valaki műkedvelő, akkor az Életek és korok biztosan jó választás lesz. Írói életrajzok találhatók ezekben az apró könyvekben, így például Szabó Erviné vagy Kunfi Zsigmondé. Méretüknél fogva abszolút utazásra alkalmasak, leginkább antikváriumokban lehet ilyet vagy ehhez hasonlókat találni.

Ha valaki esetleg a regényeket szereti, akkor mindenképp említést kell tenni a Rejtő Jenő könyvekről. Hogy miért? Mert ezekből is készültek olyan méretűek, amik utazáshoz alkalmasak, ami pedig a tartalmat illeti, érthető és egyszerű, habár van aki szerint kicsit fanyar humora volt az írónak.

Agatha Christie azt gondolom, hogy nagyon alap annak aki egy kicsit is szereti a krimiket, azt mondják utazáshoz nagyon jó, ráadásul sokszor árulták ezeket úti könyveknek, rengeteg rajongója volt és van mind a mai napig, nem nagyon lehet mellé lőni vele. Ezen a vonalon tovább haladva érdemes még ezekhez hozzávenni egy viszonylag új könyvet. A lány a vonaton című alkotás Paula Hawkinstól  az utóbbi évek egyik legjobb modern krimije, ráadásul akit kérdeztem állította, hogy a könyv ezerszer jobban beszippantotta, mint a belőle készült film.  

Ott van még David Grossmann írása is, Egy ló besétál a bárba címmel. Habár a borítón a megrázó szóval is jellemzik a történetet, ha egy mondatban kellene leírni, hogy milyen akkor azt mondanám, hogy elég mély és mögöttes tartalommal rendelkezik.

Munkához is jól jöhet ha menet közben nálunk van egy zsebkönyv. Az informatikusok számára ugyanis az egyes programokhoz (pl. Adobe Photoshop) sokszor kiadnak ilyeneket, amik adott problémák megoldására nagyszerűek tudnak lenni.

A Pocket zsebkönyveket sem lehet kihagyni a felsorolásból, hiszen sok helyen megjelentek a sajtóban is és ismert emberek álltak mellé. A Könyveket automatákból lehet megvenni, melyeket Budapest csomópontjain helyezték el. A kezdeményezés célja, hogy az olvasást népszerűsítésék, főleg azok körében akik Budapesten a tömegközlekedést használják. Pont ezért kisméretűek és nem is drágák, 990 forintért lehet megvásárolni őket.

Ha pedig már könyvek, akkor olyanokat amik a gyerekeknek szólnak. Ebből három fajtát említenék meg. Az egyik egy már nagyobbaknak, kb. 10 év körülieknek ajánlott elég minőségi írás. Ez a Jack és a Madárijesztő Philip Pullmantól. A madárijesztő története mely életre kel, egészen komoly mindannak ellenére, hogy egy gyerek könyvről van szó.

A másik az úgynevezett Mesevilág mesék, amelyek inkább a 2-5 éves korosztály számára lehet érdekes, illetve ott vannak még a Trixi, illetve a Pixi nevezetű könyvek. Durván 200 forint körül be lehet szerezni ezeket, aki sokat vásárol belőle az még egy külön ehhez gyártott gyűjtődobozt is vehet hozzá. Szép grafika jellemzi, sokféle mesével, így pedig a kisebbnek és nagyobbaknak is ugyanúgy meglehet találni a megfelelőt. 

Nagyszerű appok:

Vannak még olyan emberek, akik jobb szeretnek olyan könyvet olvasni, amit nyomtatva van, és lehet lapozgatni. Magam is jobban kedvelem az ilyet, de a mai világban mindig nálunk van valamilyen okos eszköz, ezt pedig sokan pont arra használják, hogy például könyvet olvassanak rajta. Ehhez számtalan applikáció készült, ebből viszont van három olyan ami sokaknak érdekes lehet.

Először is a Rejtő regényeket nem csak nyomtatott formában lehet elolvasni, köszönhetően a Rejtő Jenő összes nevű appnak. Ez 47 E-bookot, néhány diafilmet és hangos könyvet tartalmaz. A kicsiknek ajánlható a Bookr Kids mesetár amiben interaktív meséket találunk, ha pedig már volt szó a krimiről, akkor érdemes ránézni a Sherlock Holmes összes alkalmazásra, amit magyarul és angolul is olvashatunk.