Egy online képregény ami az autóversenyzésről szól. Se nem Marwel, se nem DC. Ez Ferrari!

 

Március 29-én jött ki ez a netes képregény sorozat, ami önmagában sem tűnik rossznak, de fele ennyire sem lenne érdekes, ha nem tudnánk, hogy ez a Ferrari saját gyártmánya. Merthogy az olaszok egy egészen új dologba kezdtek bele. Eleve nem megszokott, hogy egy autómárka képregény sorozat készítésére adná a fejét, ráadásul pont egy olyan, ami messze híres arról, mennyire ragaszkodnak a hagyományokhoz. Elég konzervatívak, viszont mégis képesek voltak nyitni egy másfajta világ felé és ezzel új embereket megszólítani. Vagy inkább két külön világot összekapcsolni.

A témaválasztásnál ugyanis nem mentek nagyon új terepre, a versenyzésről szól, márpedig e nélkül a Ferrari nem lenne az ami. Nem akárkivel dolgoztak együtt a készítés során, a képregény szövegírója és főszerkesztője az a Riccardo Burchielli, aki illusztrátorként és képregény rajzolóként már letette a névjegyét a szakmában, korábban a DC Comicsnak is dolgozott.

A projekt az F1-es csapat vagyis egészen pontosan a Scuderia Ferrari neve alatt fut és ahogy ők írták: Ez a We Race, egy olyan új internetes projekt, mely a versenyzés iránti szenvedély és a képregények világának találkozása.” Utóbbira jó példát már a választható nyelveknél is találunk. Az olaszt és az angolt gondolom senkinek nem kell megmagyarázni, de a japán is elég egyértelmű. Ha valahol akkor Japánban megvan a kultúrája a képregényeknek, arról nem beszélve, hogy a motorsportot is imádják. Ha valaki nem hiszi, járjon utána, elég csak megnézni néhány felvételt egy olyan hétről amikor az F1 vagy a MotoGP oda látogat, azok magukért beszélnek.

Ami viszont sztorit illeti: a futurisztikus képregény a We race vagyis a Versenyzünk címet kapta, ami egy teljesen fiktív világban játszódik, a távoli jövőben. Egy olyan időben amikor a világ egy teljes átalakuláson ment keresztül, szinte felismerhetetlen a mai korhoz képest, ám a versenyzés iránti szenvedély nem változott. A 2057-ről szóló részekben két teljesen ellentétes karakterre hegyeződik ki a történet. Az egyik szereplő a 21 esztendős Lucas Hoth , a másik pedig Jim Jager, aki 23 éves. Előbbi kissé hirtelenharagú, míg a másik srác egy megfontoltabb alak. A történet szerint, a Formula New sorozatban, a különféle terepeken, így például sivatagokban, lepusztult nagyvárosokban küzdenek egymás ellen a pilóták, itt pedig ez a két karakter uralja a versenyeket. Szó esik persze eközben a világ átalakulásáról és az autókról is (elvégre ez mégiscsak hozzátartozik az egészhez).

Két külön világot említettek, szóval nézzük a dolgokat ebből a két szemszögből. A sport oldaláról nézve ahogy a versenyeket jellemzik, ott a párbeszédeken érződik, hogy próbálták azokat úgy megírni, hogy azok is élvezhessék, akik mondjuk nem sokat értenek az autóversenyekhez. Akik viszont igen, azoknak feltűnhetnek apróságok.

Látszik, hogy minél inkább futurisztikusabb hatást akartak elérni, de pl. a pitwallok, vagy a boxok kinézete első ránézésre nagyon hasonló a ma látottakhoz, a riporterek/kommentátorok párbeszédei bár nagyjából ugyanannyira sablonosak mint amiket sport témájú mozifilmek alatt szoktunk hallani, de attól még ide pont jó. Ami az egyik legérdekesebb, hogy található magyar vonatkozás is, mégpedig rögtön a legelső epizódban. Ebben ugyanis van egy kép, ahol látható a garázs falán egy Hungaroring feliratú poszter, ami kísértetiesen emlékeztet azokra a plakátokra melyeket a Ferrari egyébként is elkészít egy-egy különleges grafikával a F1-es versenyhétvégék előtt és megosztja azokat a közösségi médiában.

A szereplők között szépen megvannak az ellentétek. A hidegvérű pilóta a forrófejű ellen, a piros autó a kék ellen stb. És persze tudom én, hogy ez egy fiktív sztori, ami rettentően futurisztikus, de van azért valami amiben nagyon nem rugaszkodtak el a valóságtól. Itt a Formula New nevet kapta a sorozat, ami egy újdonságnak hat abban a korszakban amiben a történet játszódik, ebben pedig két szereplő és annak két csapata dominálja a bajnokságot, márpedig általában egy-egy új szabályrendszer után elég gyakran előfordul az ilyesmi a valóságban is.    

Ami a történetet illeti, van ötlet a dologban, a grafikát tekintve, a saját véleményem az, hogy egyrészt nagyon vagány ahogy bemozognak az állóképek és a hangeffektek is illenek ehhez, ám volt aki a hangokra azt mondta, hogy ha más lenne a téma, akkor lehet felesleges lenne. Azoktól egyébként akiktől kérdeztem, mit gondolnak a képregényről, kb. olyan vélemények jöttek, hogy pl. szép a stílusa, van potenciál a történetben, illetve, hogy animációs sorozatnak ezerszer jobb lenne.

Összegezve a dolgokat: Sokat beszélnek mostanában arról, hogy a Formula 1-nek lépnie kell, hogy ha a fiatalokat szeretné megszólítani és ehhez bizony azok a csapatok és gyártók is nagyban tehetnek akik résztvevői a versenysorozatnak. A Ferrari ezzel most tett egy lépést, elvégre a képregények vagy éppen az azokból elkészült filmek és sorozatok iránt még mindig nagy az igény, ezeket pedig a gyerekek, vagy éppen a huszonévesek ugyanannyira tudják kedvelni.  A 2057 után (ami 4 részből állt) nemrégiben jött ki a 2095, ha valakit érdekel a lenti linken mind a kettőt megtalálja.

https://weracecomic.ferrari.com/en/

Képforrás: Weracecomic - Scuderia Ferrari