Van az úgy, hogy egy dalt az Autósport ihlet. Dale Earnhardt jr-ról viszont annak idején egy konkrét bandát neveztek el.

 
 
 

Az Egyesül Államokban a Nascar az egyik legnépszerűbb versenysorozat, és nem csak az amerikai kontinensen, de világszerte rengeteg rajongója van a szériának, ami természetesen elég hívogató tud lenni a szponzorok szempontjából.  A Nascarnak ráadásul megvannak a maga sajátságos figurái és közönség kedvencei. Egy-egy pilótának hatalmas rajongótábora van, így ha valaki tényleg megtudja vetni itt a lábát, akkor simán benne van, hogy több generáció is neki kezd majd szurkolni.

Akik pedig igazán nagy alakjai lettek a sorozatnak, azoknál előfordult, hogy feltűntek mondjuk reklámokban vagy akár népszerű sorozatokban, mozifilmekben. Utóbbiakra a már visszavonult négyszeres bajnok Jeff Gordon, illetve a még mindig aktív hétszeres bajnok Jimmie Johnson nagyon jó példák, ahogy arra is, hogy egy-egy támogatóval nagyon össze tudnak nőni a versenyzők, Gordon például még ma is látható a Pepsi TV spotjában. A népszerű sportolókkal tehát sok mindent el lehet adni, az Earnhardt név pedig az USA-ban szponzorációs szempontból elég sokat ér és mint azt a mellékelt ábra mutatja, még arra is jó, hogy egy Indie-pop bandára felfigyeljenek. 

Az persze, hogy az Earnhardt névre sokan felkapják a fejüket nem véletlen: láttunk már nem egyszer olyat, hogy egy családban öröklődik a sebességi iránti szeretet és ez itt sem volt másképp. Az idősebb Earnhardt is az apja miatt kezdett el versenyezni, aki szintén ezzel foglalkozott, ám koránt sem volt könnyű dolga, ehhez ugyanis sok pénzre volt szüksége, a szenvedélyét, pedig sokszor kölcsönökből fedezte. Az élet végül őt igazolta, a Nascar egyik legnagyobb legendája lett.

A sors fintora talán, de Earnhardt Jr-nak egy hasonló teherrel és fájdalommal kellett megküzdenie a versenyzői karrierjét tekintve, mint az apjának. Mindketten korán elvesztették édesapjukat, Dale Earndhardt 22 esztendős volt, mikor apja Ralph elhunyt, míg fia 26, mikor a 2001-es Daytonai verseny végén a szörnyű balesetben elvesztette saját apját.

Earnhardt Sr-t nagy tisztelet vette körül és mivel fia hozzá hasonlóan elég korán a győzelem útjára tudott lépni, így az elvárások sem voltak feltétlenül kisebbek. Dale Earnhardt pályafutása során összesen hét bajnoki címet szerzett, amivel egyértelműen a legnagyobbak közé került, hiszen  korábban is csak Richard Petty, a mostani mezőnyből pedig csak a korábban említett Johnson volt képes eddig erre.

Jr viszont úgy vonult vissza 2017 végén, hogy bár jó pár győzelmet aratott, bajnoki címből egy sem jutott neki. Visszavonulásában egyébként a balesetei is nagy szerepet játszottak, hiszen az elmúlt években több olyan eset is volt, ami után agyrázkódást szenvedett, ez pedig olyan tünetekhez vezetett (folyamatos szédülés, hányinger, egyensúlyzavarok), ami miatt egy ideig versenyzést is szüneteltetnie kellett.

Ami viszont a rajongókat illeti, így is közönség kedvenc lett. A szavazások alapján 2002-tól kezdve, mindig neki volt a legnagyobb rajongói bázisa, amiben persze részben a családnévnek is nagy szerepe lehetett és ezzel a támogatók szempontjából is egy potenciális jelölt volt. Példaértékű az is, hogy sokra vitte annak ellenére, hogy másoktól eltérően nem a legkorábban kezdett el versenyezni. 17 volt amikor elkezdte a karrierjét, viszont hamar eljutott a Nascarig. 1998-ban már debütált, 2000-ben pedig már teljes szezont futott.

Emberileg mindenképpen egy nagy alakja volt a sorozatnak, hiszen bár elvesztette apját akivel együtt versenyezhetett egy ideig, az eredmények sem jöttek úgy egy idő után ahogy elvárható lett volna, később mégis a helyére kerültek a dolgok. Családja lett, futamgyőzelmek is születtek az utolsó években és az egészségi állapotát figyelembe véve is felelősségteljes döntést hozott. Na és persze azt is elmondhatja magáról, hogy egy bandát neveztek el róla.

A 2009 végén alakult Michigan-i együttes Joshua Epstein és Daniel Zott nevéhez fűződik. Eddig négy EP és három album jelent meg tőlük, plusz két szóló dal még tavaly. A banda eredetileg a Dale Earnhardt Jr. Jr. nevet vette fel és 2015 július 15-ig viselte ezt, majd leegyszerűsítve a dolgokat a JR JR névre váltottak.

A névválasztás elvben egyfajta vicc volt, ezzel ugyanis saját bevallásuk szerint azonosítani tudták az őrült projektjüket, amiknek nincsenek határa és nem mellesleg, így az emberek felfigyeltek rájuk. Ez utóbbi nagyon bejött, mert még a Nascar.com és az ESPN sportcsatorna is interjút készített velük, továbbá még magával Earnhardt Jr-al is kapcsolatba kerültek annak idején és azóta a tekintélyes Billboard is foglalkozott velük. Mindent egybevéve egy nagyszerű húzás volt, amivel elérték a céljukat. 

Az indie zene ráadásul igen népszerű mind a mai napig, szóval, ha valaki kicsit is kedveli és nem mellesleg autósport rajongó, akkor már csak e miatt a sztori miatt is érdemes meghallgatni a dalokat. 

Képforrás: Getty Images/Pressplayok.com