Rengeteg az olyan cikk a neten amiben azt taglalják, mit vegyél fel és mit vigyél magaddal, nyaralásra, strandra vagy fesztiválra. Arról azonban nem sok helyen esik szó, mi van akkor, ha csak gurulgatásra használod ki a jó időt. Itt van néhány tipp, ha mondjuk gördeszkával vagy rollerrel mennél valamerre.

 



Azt mindenképpen szögezzük le, hogy semmi baj a beauty blogokkal, illetve a fentebb említett bejegyzésekkel, hiszen ezek abszolút hasznosak és tényleg volt értelme létrehozni őket. Viszont: miután már egyre több és több jött szembe azt veszi észre az ember, hogy ezek nagyjából egy kaptafára készülnek.

Ami pedig a közlekedési eszközöket illeti, alapvetően a városi közlekezdés címszó alatt, beszélhetnénk a kerékpározásról is, de egyrészt ilyen cikkek már születtek másutt is, másrészt a roller és a gördeszka a méretét tekintve praktikusabb, nem kell a lelakatolásával bajlódni, és nem mellesleg  halál vagánynak érzed magad miközben ilyennel mégy A-ból B-be!

Mivel menj:

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a két eszköz közül melyiket használjuk, úgyhogy vegyük át röviden. Nem az itt a cél, hogy szakmázzunk, de ha nagyon az alapokig megyünk vissza, akkor alapvetően a roller annyival jobb, hogy egyszerűbben kezelhető, mivel annak van kormánya, amivel tudod irányítani. Viszont az, hogy kinek mi a jobb nagyban függ attól, hogy mit akarunk csinálni. Tekintve azonban, hogy itt most a városi használatról lesz szó, ezért nézzük mik ehhez a legjobbak.

Amennyiben a rollerre adná valaki a fejét érdemes a praktikum szempontjából megközelíteni a dolgot. Itt először is nem árt, ha felnőtt rollernél teleszkópos a kormány, a járgány pedig összecsukható. Mindegy milyen távra tervezünk, azért jóval kevesebb helyet foglal így. Az sem jön rosszul, ha nincs nagy súlya, ami pedig a megtenni kívánt távolságot illeti, hosszabb utakra a nagyobb, rövidebbre pedig a kisebb kerékkel rendelkező ami ajánlott.

Amit itt még érdemes megnézni az a csapágy. Ennek a minősítését az ABEC  (Annular Bearing Engineers Committee) végzi, szóval ezt a négy betűt kell keresni. Ha a mellette lévő szám 5-ös vagy nagyobb (Pl. ABEC-7, ABEC-9), akkor elvben elég jól bírja majd.

Gördeszka esetében erre a célra az úgynevezett cruisereket szokták ajánlani. Ezek azok amik elvben akkor is jók, ha mondjuk valaki nem rég kezdett el deszkázni, de ide kell még venni a longboardokat és a műanyagokat. Az előbbiek inkább a tempósabb haladásra valók, vagy ha mondjuk lejtőről jössz lefelé nagyobb sebességgel, az utóbbiak pedig olyanok, amiket az újoncoknak tényleg ajánlani szokták és ezek azok amik szintén alkalmasak a városban való haladásra. Pont jó, mert praktikus a mérete, szóval elfér akár a hátizsákba is ha úgy van, plusz viszonylag olcsón be lehet szerezni, nem beszélve arról, hogy elég strapabíró.

Legyen rajtad:

A bukósisak és a védőfelszerelés. Főleg ha valaki most kezdett el ilyesmivel közlekedni. Nem kötelező,  de ajánlott és jól jöhet. Igaz, hogy ez főleg akkor kellhet, ha trükköket gyakorlunk, de sosem lehet tudni! A bukóknak még a súlya sem túl nagy 400-500 gramm általában, ezeket a sportboltokban kb. 5-6 ezer forintért már be lehet szerezni.

A cipő választás az egyik legfontosabb,  hogy rendesen tudjuk kontrollálni amivel megyünk és persze ha jót akarunk a bokánknak. Ehhez ami mindenképpen fontos, hogy legyen lapos talpú, és erős legyen az orr résznél. Ami az előbbit illeti a vulkanizált talpút tartják megfelelőnek, de annak van annyi negatívuma, hogy gyorsabban elkopik.  Lábbelit tekintve nagyjából ezeket észben tartva válogathatunk cipőt, de ha valaki nem akar ezzel bajlódni a gördeszkázáshoz léteznek az ún. deszkás cipők.

Felső ruházat és nadrág szegmensében is vannak erre gyártott cuccok, konkrétan gördeszkás farmert is lehet venni, de egyébként az olyan sportruházatok például a pólók esetében, amelyek elvezetik az izzadságot, hasznosak tudnak lenni.

Amit érdemes magadnál tartani:

  • Folyadék: ha csak a városba mész, akkor is jól jön, főleg a nagy melegben
  • Papír zsebkendő és nedves törlőkendő (fertőtlenítős)
  • napszemüveg vagy baseball sapka
  • szerszám: húzó a csavarokhoz

Mibe pakolj:

A nagy többség az alapján amit láttam vagy a kisméretű oldaltáska vagy egy jobb tornazsák mellett tette le a voksát. Persze nyilván ezen változtathat az, hogy mi az úti cél (munka, iskola stb.), de ami  fő szempont, hogy ne legyen túl nagy vagy nehéz, elférjenek benne a cuccaid és ne zavarjon közlekedés közben, ez utóbbiban az is segít ha normális méretet állítunk be (szóval ha lehet ne lógjon le a bokádig).

A képekért köszi Molnár Máténak! ;)